Συνήγορος του Πολίτη κατά Στουρνάρα για το χαράτσι της ΔΕΗ
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ 

Καλεί τον ΥΠ.ΟΙΚ να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις ΣτΕ-Πολυμελούς Πρωτοδικείου

Ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά συντάσσεται με την πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών όσον αφορά το Ειδικό Τέλος Ακινήτων εξέδωσε σήμερα, Τετάρτη, ο Συνήγορος του Πολίτη καλώντας τον υπουργό Οικονομικών να το αναπροσαρμόσει.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η είσπραξη του τέλους μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ αποδείχθηκε ιδιαιτέρως επαχθής για τις ευάλωτες ομάδες, οι οποίες δεν εντάσσονται στις τυπικές ομάδες, που εκ του νόμου απαλλάσσονται από το τέλος, αδυνατούν όμως να το καταβάλουν, λόγω πραγματικής απουσίας εισοδήματος.
 
Η ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρεται και στην  υπ' αριθμ. 1972/2012 απόφαση  του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε ότι «η δυνατότητα της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος να προβαίνουν σε διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος προς τον καταναλωτή, σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους, αντίκειται στο Σύνταγμα».

Κι αυτό διότι, όπως έκρινε το ΣτΕ, μεταξύ άλλων «προσβάλλεται και η ελευθερία των συμβάσεων, η οποία αποτελεί ειδική εκδήλωση του συνταγματικού δικαιώματος του καθενός να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας».

Μετά από αυτά ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει στον υπουργό Οικονομικών τον επανασχεδιασμό της διαδικασίας είσπραξης του τέλους ως δημόσιο έσοδο.

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ