Αρειος... πάγος στο χαράτσιΟ αρεοπαγίτης Γερ. Φουρλάνος (ως πρόεδρος υπηρεσίας) απέρριψε χθες την αίτηση του Δημοσίου και της ΔΕΗ για προσωρινή διαταγή, αφού η αίτηση αναστολής προσδιορίστηκε να συζητηθεί σήμερα και η απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου του ΑΠ αναμένεται να εκδοθεί μέσα σε λίγα 24ωρα.
Ωστόσο η άρνηση έκδοσης προσωρινής διαταγής αποτελεί στην πράξη μία δικαστική ήττα για Δημόσιο και ΔΕΗ, αφού οι ισχυρισμοί τους για κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης κρίθηκαν -τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο- ότι δεν είναι πειστικοί, ότι προβάλλονται γενικά και αόριστα, χωρίς τις απαραίτητες αποδείξεις. Επομένως στη σημερινή νέα δικαστική διαδικασία θα πρέπει και οι δύο να «ιδρώσουν» για να αποδείξουν χειροπιαστά, και όχι με γενικότητες, τη ζημιά που υφίστανται για να κριθεί εάν λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν να συνεχίσει να πληρώνεται το «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ.
Ενδιαφέρον
Ενδεικτικό του τεράστιου, πάντως, ενδιαφέροντος του Δημοσίου για την υπόθεση είναι το γεγονός ότι στη χθεσινή διαδικασία ήταν παρών ο γ. γ. του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης.
Την έκδοση προσωρινής διαταγής απέκρουσαν οι δικηγόροι Ι. Μυταλούλης και Γ. Κόκκας (εκπροσωπώντας καταναλωτικές οργανώσεις και πολιτικό κίνημα), ενώ παραβρέθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθηγητής Ν. Μαριάς.
Στη σύντομη διαδικασία το Δημόσιο δεν επέμεινε αρχικά στην προσωρινή διαταγή εάν η απόφαση επί της αναστολής βγει πολύ γρήγορα, ενώ τη ζήτησε επίμονα ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ (που υπέβαλε και αυτή αίτηση αναίρεσης στον ΑΠ) υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία υφίσταται ζημιά, γιατί έχει εκδώσει 3 εκατ. λογαριασμούς με ενσωματωμένο το «χαράτσι» και τυχόν αναπροσαρμογή του μηχανογραφικού θα σημάνει μεγάλο κόστος για την εταιρεία.
Οι ισχυρισμοί αυτοί απορρίφθηκαν από τον αρεοπαγίτη Γ. Φουρλάνο ως αόριστοι, καθώς δεν συγκεκριμενοποιείται η ανεπανόρθωτη βλάβη της ΔΕΗ, ούτε γιατί η αποκατάστασή της δεν θα είναι ευχερής. Στην απορριπτική διάταξη, σημειώνεται, δεν προσδιορίζεται καν το «σημαντικότατο κόστος» για την αναπροσαρμογή του μηχανογραφικού.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Αόριστος ο κίνδυνος απώλειας 1 δισ. ευρώ
Ο αρεοπαγίτης απέκρουσε τον ισχυρισμό του Δημοσίου περί απώλειας εσόδων 1 δισ. ευρώ, καθώς ο σχετικός κίνδυνος μνημονεύεται εντελώς αόριστα, χωρίς ειδικότερη σύνδεση με τη ΔΕΗ, αλλά και χωρίς ανάλυση του ποσού, έστω και στοιχειωδώς, για να καταστεί δυνατό να πιθανολογηθεί ο σχετικός κίνδυνος.
Επίσης -κατά τον ΑΠ- δεν αιτιολογείται γιατί το ποσό αυτό δεν μπορεί να βρεθεί από άλλες πηγές και γιατί η ζημιά δεν είναι επανορθώσιμη, ούτε αναλύεται αν είναι δυνατή ή όχι η είσπραξη του ποσού μέσω άλλης διαδικασίας και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, το γεγονός ότι η ΔΕΗ είχε αρχικά υποβάλει έφεση κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, την οποία στη συνέχεια απέσυρε συνταυτιζόμενη με το Δημόσιο στην απευθείας προσφυγή στον ΑΠ...
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Πηγή :Ημερησία