Δήμοι έβαλαν «καπέλο» στο χαράτσι για τα ακίνητα...Αναπροσάρμοσαν αυθαιρέτως τις τιμές ζώνης - Δεν διόρθωσαν τα τ.μ.

πηγή: e-go.gr
Φουσκωμένους λογαριασμούς με το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012 παραλαμβάνουν από τη ΔΕΗ οι καταναλωτές «μένοντας εμβρόντητοι» με τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν.
Κι αυτό γιατί «εν κρυπτώ» δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα και κυρίως στην επαρχία αύξησαν αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία ειδοποίηση την τιμή ζώνης, που αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων. Ετσι απεστάλησαν στη ΔΕΗ νέες καταστάσεις με αναπροσαρμοσμένες τιμές ακόμα και σε χωριά ή οικισμούς που είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος. Αποτέλεσμα, να αυξηθεί αυτόματα όχι μόνο το τέλος ακινήτων αλλά και ο ΤΑΠ, τα δημοτικά τέλη, καθώς και τα πρόστιμα για τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων και αυθαιρέτων. Πέραν αυτού, με την αύξηση της τιμής ζώνης αυξάνονται δραστικά και οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών.
«Αλχημεία»Την ίδια ώρα Δήμοι ζητούν από τους καταναλωτές να πληρώσουν αναδρομικά ποσά για τον αυξημένο ΤΑΠ λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών ή των αυξημένων τετραγωνικών. Βεβαίως δεν ξέρουμε εάν επιστρέφουν χρήματα στις περιπτώσεις που είχαν δηλωθεί περισσότερα από τα πραγματικά τ.μ.
Την «αλχημεία» των δήμων με τις τιμές των ακινήτων ανακάλυψαν καταναλωτές που συνέκριναν το ποσό του ειδικού τέλους στον νέο λογαριασμό της ΔΕΗ με τον προηγούμενο και διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι και διπλάσιο τέλος για το 2012.
Χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις:
  • Για ακίνητο στα Βασιλικά του Δήμου Αρτεμισίου Εύβοιας το ειδικό τέλος για το 2012 στον νέο λογαριασμό της ΔΕΗ ανέρχεται σε 731 ευρώ, ενώ το τέλος για το 2011 που πληρώθηκε με τους προηγούμενους λογαριασμούς ήταν 548 ευρώ. Κι αυτό γιατί η τιμή ζώνης του ακινήτου που βρίσκεται σε περιοχή εντός οικισμού, αλλά εκτός αντικειμενικών αξιών εξομοιώθηκε με την τιμή ζώνης του παραλιακού οικισμού Ψαροπούλι και έτσι από 249 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο αυξήθηκε στα 600 ευρώ.
Οπως λέει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, όταν αποτάθηκε στον δήμο για διευκρινίσεις στην αρχή, έλαβε την απάντηση ότι η αναπροσαρμογή των τιμών έγινε κατόπιν απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, αλλά στη συνέχεια τον ενημέρωσαν ότι η απόφαση ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο.
Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση ούτε εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για αλλαγή των τιμών ζώνης σε καμία περιοχή της χώρας, αλλά η οποιαδήποτε διόρθωση τιμών είναι αρμοδιότητα των δήμων και απλά το υπουργείο τις εγκρίνει για να αποσταλούν στη ΔΕΗ.
  • Συνταξιούχος σε Δήμο της Κυπαρισσίας καλείται να πληρώσει για το σπίτι του το ποσό των 432 ευρώ για το τέλος ακινήτων του τρέχοντος έτους αντί 324 ευρώ που κατέβαλε για το περσινό τέλος. Κι αυτό γιατί η τιμή ζώνης αναπροσαρμόστηκε στα 800 ευρώ από 278 ευρώ, που ήταν μέχρι πρότινος.
  • Για σπίτι στον Δήμο Τήνου το τέλος αυξήθηκε στα 777 ευρώ από 600 ευρώ, αφού λόγω αύξησης της τιμής ζώνης το ποσό διαμορφώθηκε στα 4 ευρώ ανά τ.μ. έναντι 3 ευρώ.
  • Ενοικιαστής διαμερίσματος στο Χαλάνδρι έλαβε ειδοποίηση από τον δήμο ότι θα πρέπει να πληρώσει αναδρομικά 60 ευρώ το δίμηνο για το ΤΑΠ, αφού είχε γίνει λάθος στον προσδιορισμό της τιμής ζώνης τα προηγούμενα χρόνια.
Εμειναν με την αίτηση 
Και ενώ οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν αυξημένο τέλος ακινήτων, ΤΑΠ και δημοτικά τέλη λόγω αναθεώρησης προς τα πάνω των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων τους, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις δήμων που δεν διόρθωσαν τα στοιχεία για την έκταση και την τιμή ζώνης του ακινήτου παρά το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης έχει υποβάλει αίτηση από τις αρχές του χρόνου με αποτέλεσμα να καλείται να πληρώσει για το τέλος το ίδιο ποσό με πέρυσι.
Επισημαίνεται ότι στην τελευταία διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ 1056 2-3-2012) για το ειδικό τέλος ακινήτων αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «τα στοιχεία που αφορούν την ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια, δηλαδή το εμβαδόν της επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, λαμβάνονται υπόψη όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία των δήμων, και καταχωριστεί στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ μέχρι και τη 17-9-2011, για το έτος 2011, και μέχρι και την 31-3-2012, για το έτος 2012».
Ζητούν αναδρομικά αυξημένο ΤΑΠ
Δήμοι ζητούν από τους καταναλωτές να πληρώσουν αναδρομικά ποσά για τον αυξημένο ΤΑΠ λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών ή των αυξημένων τετραγωνικών. Βεβαίως δεν ξέρουμε εάν επιστρέφουν χρήματα στις περιπτώσεις που είχαν δηλωθεί περισσότερα από τα πραγματικά τ.μ.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
antonakos@pegasus.gr

πηγή: e-go.gr