πηγή:TVXS.gr

Σε πέντε δόσεις το χαράτσι της ΔΕΗ, υπό συζήτηση το αφορολόγητο
 
 

Σε συνεργασία με την τρόικα θα αποφασιστεί η αύξηση των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, καθώς και η αύξηση του αφορολόγητου από τις 5.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ, δήλωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Ανακοίνωσε ακόμη ότι αρχίζει άμεσα η αποστολή των λογαριασμών της ΔΕΗ με το χαράτσι για τα ακίνητα και η πληρωμή θα γίνει σε 5 δόσεις - αρχής γενομένης από τον Αύγουστο.


Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών, το τέλος ακινήτων θα εξοφληθεί σε πέντε δόσεις, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων προς τoυς φορολογουμένους ώστε η πρώτη δόση να καταβληθεί εντός του Αυγούστου. Tις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν το ειδικό τέλος θα ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε ότι αφορά την αύξηση των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, της έκτακτης εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος που περιλαμβάνονται στο εκκαθαριστικό των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα συζητηθεί και θα αποφασισθεί σε συνεργασία με την τρόικα, σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών. Με την τρόικα θα συζητηθεί και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ 23% στη εστίαση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το Σεπτέμβριο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος όπως και στο μέτρο των αποδείξεων που δεν κρίνεται ότι είναι το προσφορότερο μέτρο κατά της φοροδιαφυγής, τη θέσπισης του νέου περιουσιολογίου και διατάξεις για το νέο Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων των επιχειρήσεων. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2013.

Παράλληλα, από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων αφού οι αγοραίες τιμές έχουν πέσει σημαντικά.

Για το θέμα της εξίσωσης των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης, ο υφυπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρξει μείωση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης. Εκτιμάται, επίσης, ότι η τιμή του πετρελαίου θα πέσει από το 1,50 ευρώ σήμερα, στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο.
Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στην εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης. «Η ρύθμιση αυτή συνάντησε εξ αρχής τη σοβαρή αντίδραση των καταναλωτών και των βενζινοπωλών οι οποίοι βρίσκονται προ του φάσματος να μειώσουν κατακόρυφα την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης και φυσικά το Δημόσιο να μη εισπράξει ούτε κατά διάνοια αυτά που προϋπολογίζει», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Παράλληλα τονίζει ότι «οι υψηλοί φόροι σε συνδυασμό με τη μη εξαγγελία εγκατάστασης ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού ελέγχου των καυσίμων από τις πηγές εκροής μέχρι τον καταναλωτή, στην ουσία στρώνει το έδαφος στους λαθρέμπορους να δράσουν και πάλι με τεράστια κέρδη τα οποία για μας θα μετατραπούν σε φόρους, ζημιά και λουκέτα».

Για την ομαλοποίηση της αγοράς η Ομοσπονδία προτείνει:
  • Μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ στα καύσιμα.
  • Ειδικότερα για το πετρέλαιο θέρμανσης, όχι μόνο να μην αυξηθεί ο ΕΦΚ αλλά να καταργηθεί τελείως.
  • Ενεργοποίηση της εγκατάστασης των συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών - εκροών καυσίμων στα πρατήρια με την αναγκαία χρηματοδότηση και την παράταση του καταληκτικού χρόνου εγκατάστασης.
  • Εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών - εκροών καυσίμων και ηλεκτρονικής γεωγραφικής και λογιστικής παρακολούθησης της διαδρομής τους, σε όλα τα επίπεδα από τα διυλιστήρια μέχρι τα πρατήρια, για πάταξη του λαθρεμπορίου.