Πηγή: ask ota.gr

Εφορία: κυνήγι για το χαράτσι ακινήτων

ΠΈΜΠΤΗ, 14 ΙΟΎΝΙΟΣ 2012 Η Εφορία απειλεί 500.000 για το «χαράτσι» της ΔΕΗ

Χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς έδωσε εντολή στους εφόρους των μεγαλύτερων ΔΟΥ να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες για τον εντοπισμό των φορολογουμένων που δεν πλήρωσαν το «χαράτσι» και για την είσπραξη του τέλους.
Γλίτωσαν τη διακοπή ρεύματος, αλλά δεν ξεμπέρδεψαν με την εφορία. Ο λόγος για 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2011. Τώρα τους ψάχνει η εφορία και τους... απειλεί με κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
Χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, σε σύσκεψη που είχε με τους εφόρους των μεγαλύτερων ΔΟΥ, έδωσε εντολή να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες για τον εντοπισμό των φορολογουμένων που δεν πλήρωσαν το «χαράτσι» και την είσπραξη του τέλους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εισπράξεις από το ειδικό τέλος ακινήτων του 2011 έφτασαν τα 2,2 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπέρασε τις προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών.
Μάλιστα υπολογίζεται πως στην περίπτωση που οι εφορίες καταφέρουν να εισπράξουν και τις οφειλές των 500.000 ιδιοκτητών, τα έσοδα από το τέλος ακινήτων δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, προθεσμία μέχρι τις 16 Ιουλίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους για να κλείσουν ανενεργά μπλοκάκια και βιβλία, ώστε να μην πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ.
Διασταυρώσεις
Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Ζανιά με τους προϊσταμένους των μεγαλύτερων εφοριών και τελωνείων διαπιστώθηκε ότι οι διασταυρώσεις που έχουν ξεκινήσει αποδίδουν, ενώ οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται διαρκώς και ανέρχονται ήδη τα 700 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα διαπιστώθηκαν τα εξής:
Τα έσοδα που μπήκαν στα ταμεία των 13 μεγαλύτερων ΔΟΥ της χώρας κατέγραψαν αύξηση 14% τον Μάιο, από 9% που ήταν στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Στα 5 μεγαλύτερα τελωνεία οι εισπράξεις ήταν μειωμένες 0,5% στο πεντάμηνο, ενώ μόνο τον Μάιο καταγράφεται αύξηση 3,7%.
Οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ μετά την αλλαγή του τρόπου προσέγγισης των οφειλετών. Η ενεργοποίηση της νομοθεσίας που προβλέπει κατασχέσεις ακινήτων, μισθών και συντάξεων οδηγεί πολλούς οφειλέτες στην εφορία, προκειμένου να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση και να εξοφλήσουν σε δόσεις τα χρέη τους.
Σημειώνεται ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν εισπραχθεί 2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη.


Πηγή: ask ota.gr