Το χαράτσι της ΔΕΗ - η πρώτη μας νίκη!!


Γράφει η Λίτσα Κιτσαντά - μέλος της Κίνησης «Πολίτες ενάντια στα χαράτσια Άρτας»

Μια σημαντική νίκη - ίσως την πρώτη νίκη της «μνημονιακής» εποχής! -πέτυχαν τα κινήματα κατά του χαρατσιού της ΔΕΗ, ενάντια σε έναν άδικο, βαθειά αντιλαϊκό και αντισυνταγματικό νόμο, που προέβλεπε την επιβολή ενός υψηλού ειδικού τέλους ΕΕΤΗΔΕ) σε όλα τα δομημένα ακίνητα των ελλήνων πολιτών, υπό την απειλή μάλιστα της ηλεκτροδότησης σ’ αυτά αν το τέλος αυτό δεν πληρωνόταν!

Το νόμο αυτό εμπνεύστηκε και θέσπισε ο σπουδαίος «αντισυνταγματολόγος» τέως Υπ. Οικονομικών και ήδη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλος. Δεν ήξερε ότι ήταν αντισυνταγματικός; Βεβαίως και το ήξερε. Δεν ήταν όμως αυτό που απασχολούσε τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Τον απασχολούσε μόνο να μαζέψει γρήγορα ζεστό χρήμα για να το στείλει στους τοκογλύφους δανειστές της χώρας που το ζητούσαν επιτακτικά. Και από ποιόν θα το έπαιρνε; Από τους εφοπλιστές; Όχι βέβαια. Μ΄ αυτούς θα συζητούσε.

Από τις μεγάλες επιχειρήσεις που ακόμα και σε συνθήκες κρίσης είχαν σημαντικά κέρδη; Έ όχι, θα διαμαρτυρόταν ο ΣΕΒ και η τρόικα που κόπτονται τόσο για την ανταγωνιστικότητα!... Μήπως απ΄ όλους αυτούς που έβγαλαν στις τράπεζες της Ελβετίας πάνω από 600 δις ευρώ; Ούτε. Πού να τους βρει άλλωστε; Το θύμα για μια ακόμα φορά θα ήταν ο λαός. Τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ο κόσμος της εργασίας, που με χίλιους κόπους, στερήσεις και δάνεια πάσχιζε ν’ αποκτήσει ένα σπίτι, στο οποίο η κυβέρνηση θα τον έκανε από ιδιοκτήτη ενοικιαστή! Και ποιος τρόπος υπήρχε ώστε να έχει αποτελεσματικότητα το μέτρο αυτό;

Η απειλή της διακοπής του ρεύματος σε περίπτωση απειθαρχίας. Ο φόβος λοιπόν και η τρομοκράτηση του κόσμου. Ένα έργο που ανέλαβαν με αρκετή αποτελεσματικότητα τα κυρίαρχα τηλεοπτικά κανάλια!!

Όμως, παρά το γενικευμένο κλίμα φόβου, ένα μεγάλο κίνημα ανυπακοής και αντίστασης ενάντια στο χαράτσι ξεπήδησε σ’ όλη τη χώρα. Σχεδόν σε όλες τις πόλεις και στις γειτονιές της Αθήνας και της περιφέρειας συγκροτήθηκαν επιτροπές, κινήσεις πολιτών μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις κατοίκων και εργαζομένων μέσα από τα σωματεία τους, επιστημονικοί σύλλογοι, Δήμοι και με το κεντρικό σύνθημα «κανένας μόνος του στην κρίση» και «κανένα σπίτι στο σκοτάδι», οργανώθηκαν δράσεις και άμεσες παρεμβάσεις στα καταστήματα της ΔΕΗ, στις εφορίες και στους εργολάβους που αναλάμβαναν τις διακοπές και φυσικά πολλές μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη. Εκατοντάδες μαζικά εξώδικα και δεκάδες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στα δικαστήρια κατά της ΔΕΗ ασκήθηκαν, ενώ κορυφαία δικαστική ενέργεια υπήρξε η κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κοινής προσφυγής αρκετών φορέων και επιστημονικών συλλόγων, μεταξύ των οποίων και του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας. Η απόφαση του ΣτΕ, ειδικά στο κομμάτι που αφορά την αντισυνταγματικότητα και την παρανομία της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, ήταν καταπέλτης σε βάρος της κυβέρνησης του μνημονίου! Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Αν σήμερα η κυβέρνηση συνδέει την πληρωμή ενός φόρου με την παροχή ενός κοινωνικού αγαθού (όπως είναι η ηλεκτρική ενέργεια), αύριο θα κάνει το ίδιο σ΄ αυτόν που επειδή δεν πλήρωσε τους φόρους του δεν θα του επιτρέπει την περίθαλψη σε δημόσιο νοσοκομείο ή τη φοίτηση των παιδιών του σε δημόσιο σχολείο και ούτω καθεξής. Είναι κράτος δικαίου αυτό; Είναι συντεταγμένη δημοκρατική πολιτεία;

Παρά όμως την απόφαση του ΣτΕ και πριν ακόμα αυτή καθαρογραφεί, ο περιβόητος «αντισυνταγματολόγος» Υπουργός της συγκυβέρνησης πλέον ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κλπ, ξαναχτύπησε και παρακάμπτοντας την απόφαση αυτή, διέταξε τη ΔΕΗ, με το «έτσι θέλω» να θεωρεί την καταβολή των πολιτών μέσω ΑΤΜ των ποσών για ρεύμα, δημοτικά τέλη κλπ ως καταβολή χαρατσιού και όχι ρεύματος. Αυτό είχε ως συνέπεια η ΔΕΗ –καλυπτόμενη δήθεν πίσω από την αντισυμβατική συμπεριφορά των καταναλωτών της- να στέλνει εντολές διακοπής στους αντιστεκόμενους πολίτες, παρ’ όλο που αυτοί είχαν πληρώσει το ρεύμα, αδιαφορώντας πλήρως για τα σχετικά μαζικά εξώδικα που της είχαν κοινοποιηθεί μέσα από τις παραπάνω τοπικές πρωτοβουλίες.

Τέτοιο σκηνικό δυστυχώς στήθηκε και στην Άρτα.

Παρά τα εξώδικα που επιδόθηκαν στη ΔΕΗ, 87 και 120 κατοίκων αντίστοιχα με πρωτοβουλία της κίνησής μας «Πολίτες ενάντια στα χαράτσια Άρτας», η ΔΕΗ εκτελώντας εντολές «άνωθεν» προέβη σε διακοπές ηλεκτροδότησης ορισμένων συμπολιτών μας, μεταξύ των οποίων και μελών της κίνησής μας. Οι διαμαρτυρίες και οι έντονες αντιδράσεις μας όμως έφεραν αποτέλεσμα. Οι διακοπές σταμάτησαν και αυτές που έγιναν ξαναποκαταστάθηκαν. Η άμεσες και συλλογικές παρεμβάσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα είχαν σαν αποτέλεσμα την αναδίπλωση της ΔΕΗ και την αποτροπή των διακοπών. Δεν ήταν μόνο ο νόμος και η απόφαση ενός Ανωτάτου Δικαστηρίου που παραβιαζόταν. Δεν ήταν μόνο η άμεση οικονομική ζημία της ΔΕΗ, των Δήμων και της ΕΡΤ από την απώλεια εσόδων. Ήταν πάνω απ’ όλα η αποφασιστικότητα ενός κινήματος, δικτυωμένου σε όλη τη χώρα, να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής σύγκρουσης αν γινόταν μαζικές διακοπές ρεύματος κι αυτό σίγουρα δεν τον άντεχαν ούτε η ΔΕΗ ως ιδιωτική επιχείρηση, ούτε η κυβέρνηση και τα κόμματα που την αποτελούν, ειδικά σε προεκλογική περίοδο!

Το ρεύμα δεν κόπηκε σε κανένα σπίτι και σε κανένα μαγαζί για το χαράτσι. Και όπου συνέβη αυτό, γρήγορα ξανασυνδέθηκε. Το μήνυμα της ανυπακοής στην παρανομία και στην κοινωνική βαρβαρότητα εστάλη από τις κάθε λογής συλλογικότητες και πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης των πολιτών. Η πρώτη μας νίκη είναι γεγονός.

Ο αγώνας όμως δεν σταματά εδώ. Τα κόμματα του μνημονίου, αν δεν δεχτούν από το λαό ένα ηχηρό χαστούκι ανατροπής στις επικείμενες εκλογές και κυβερνήσουν εκ νέου τη χώρα, είτε από κοινού είτε χωριστά, θα φέρουν νέους φόρους και νέα χαράτσια, τα οποία σε συνδυασμό με την οικονομική επιδείνωση των νοικοκυριών και τα δάνεια (που παραμένουν ανέπαφα και εξίσου τοκογλυφικά), θα κάνουν τη ζωή του λαού μας δυσβάσταχτη. Ο δρόμος που έχουμε δεν είναι παρά η αντίσταση και τη συλλογική δράση. Νέα μέτωπα πάλης θα είναι τα δάνεια των χαμηλών και μεσαίων νοικοκυριών και των μικροεπαγγελματιών που καταστρέφονται, τα νέα χαράτσια, οι μαζικές απολύσεις, οι κατασχέσεις και ληστρικές εκποιήσεις δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Θα είμαστε όμως εδώ, όλοι μαζί, έτοιμοι για νέους αγώνες και νέες νίκες. Συντονισμένοι, αποφασισμένοι και αλληλέγγυοι.

Στα μεγάλα συλλαλητήρια της Αθήνας ο κόσμος, ανάμεσα στα άλλα συνθήματα φώναζε και το εξής: «Τους βλέπουμε μεγάλους γιατί είμαστε σκυφτοί, σηκώστε το κεφάλι να σκύψουνε αυτοί». Αυτό τα λέει όλα!!

Πηγή: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ