Ένωσαν τις δυνάμεις τους οι κάτοικοι Ανατ. Αττικής “Ενάντια στα Χαράτσια”, “Όχι στα Διόδια”, Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού και Κίνημα Πολιτών Ωρωπού. “Να είμαστε αλληλέγγυοι σ’ αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χαράτσια” παρότρυνε τους παρευρισκόμενους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού κ. Χρήστος Παναγόπουλος.
Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής 30-10-2011, μαζεύτηκαν σε γνωστό κέντρο διασκέδασης κάτοικοι και μέλη των κινημάτων της Αν. Αττικής “Ενάντια στα Χαράτσια”, του κινήματος “Όχι στα διόδια”, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού και από την Κίνηση Πολιτών Ωρωπού, όπου αφού άκουσαν πρώτα την εισήγηση του προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Χρήστου Παναγόπουλου, άκουσαν με προσοχή και την νομική σύμβουλο της Ομοσπονδίας κα Μαρία Σταθάκη, η οποία τους μίλησε για τη νομική πλευρά της υπόθεσης και τι μπορεί να συμβεί αν δεν πληρώσουν το “χαράτσι” στη ΔΕΗ. Στη συνέχεια πήραν το λόγο εκπρόσωποι των κινημάτων και κάτοικοι, οι οποίοι δήλωσαν αλληλέγγυοι σ΄αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν “…το άδικο και παράνομο χαράτσι για τα ακίνητα” όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Μαρία Σταθάκη.
“Δεν δικαιούμαστε να λέμε δεν είδα, δεν άκουσα, δεν γνώριζα” είπε η κα Σταθάκη ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι: Σε περίπτωση που έλθει ο λογαριασμός της ΔΕΗ μαζί με το “χαράτσι” για το ακίνητο να το βγάλουν φωτοτυπία και να το προσκομίσουν στην Ομοσπονδία. Θα προσπαθήσουν να πληρώσουν στη ΔΕΗ μόνο το ποσό που της αναλογεί και όχι το “χαράτσι”. Αν η ΔΕΗ αρνηθεί, τότε, θα σταλεί εξώδικο και τα χρήματα της ΔΕΗ θα κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Για την απειλή ότι θα πάνε στην εφορία, είπε, ότι αν δεν πληρώσουμε θα δημιουργηθεί χάος στο μηχανογραφικό της ΔΕΗ, διότι οι παροχές δεν είναι πάντα στον ιδιοκτήτη, αλλά ακόμα και σε πεθαμένους… “Δεν είμαστε οι πολίτες του καναπέ, σηκωθήκαμε, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω” κατέληξε με αγωνιστικό πνεύμα η κα Σταθάκη.
Δεν πληρώνουμε την “έκτακτη εισφορά”. “Ένα τοις εκατό το μήνα είναι η προσαύξηση. Καθυστερήστε όσο μπορείτε να πληρώσετε, ενημερώστε και τους άλλους για αλληλεγγύη”. Για ένα βαρέλι χωρίς πάτο που θα ζητάει να ρίχνουμε μέσα χρήματα από νέα μέτρα, παρομοίασε την κατάσταση.
Μη φοβάστε, με απειλές κατάσχεσης, είπε ο εκπρόσωπος του κινήματος “Όχι στα διόδια” και αναφέρθηκε σε περίπτωση μέλους του κινήματος που ήλθαν από την εταιρεία των διοδίων να κατασχεθεί το αυτοκίνητο του για 10 χιλ. ευρώ πρόστιμο που του έβαλαν. “Μαζεύτηκαν όλοι οι κάτοικοι αλληλέγγυοι, ματαιώθηκε τελικά προσπάθεια κατάσχεσης…”.
Και στις ασάφειες του νόμου για τα αυθαίρετα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παναγόπουλος, γνωστοποιώντας ότι έχει κατατεθεί από την Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Αν. Αττικής έγγραφο με το οποίο ζητούνται διευκρινήσεις για το θέμα των αυθαιρέτων από το ΥΠΕΚΑ. “Υπάρχουν άπειρα αναπάντητα ερωτήματα”. Κανείς δεν θα μείνει μόνος του κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.
Στο τέλος εκδόθηκε ψήφισμα με το οποίο διατρανώνεται η αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών που πλήττονται από την οικονομική κρίση και δεν μπορούνε έτσι κι αλλιώς, να πληρώνουν τα άδικα χαράτσια που τους επιβάλλονται.
Το Ψήφισμα έχει ως εξής:
Ψήφισμα
α. Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού β. Επιτροπής ενάντια στα Χαράτσια κατοίκων Δήμου Ωρωπού γ. Συντονιστικού Οργάνου κατά των διοδίων δ. Κίνηση Πολιτών Ωρωπού
Συμφώνησαν με τις τεκμηριωμένες προτάσεις των παρευρισκομένων και νομικών που ανέλυσαν διεξοδικά για ποιούς λόγους αυτά τα χαράτσια “αλληλεγγύης” και “ακινήτων” είναι πέρα για πέρα παράνομα και αντισυνταγματικά.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαμαρτυρίες και τις δηλώσεις των συγκεντρωμένων κατοίκων, “ότι αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν τα νέα αυτά χαράτσια” οι μαζικοί φορείς τάχθηκαν αλληλέγγυοι με το αίτημα των διαμαρτυρόμενων και προχώρησαν στη σύσταση συντονιστικής επιτροπής από κατοίκους κια μέλη των μαζικών φορέων, με σκοπό να παρεμβαίνουν αποφασιστικά με τους νομικούς τους, για να αποτρέψουν με νόμιμο τρόπο κάθε διακοπή ρεύματος σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι των ακινήτων που συνοδεύει παράνομα τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε όσους καταναλωτές αρνηθεί να ΔΕΗ να εισπράξει μόνο το ρεύμα και όχι το χαράτσι, οι νομικοί συνέστησαν την πληρωμή μόνο της καταλάλωσης ρεύματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στη συνέχεια οι φωτοτυπίες των πληρωμών πρέπει να προωθηθούν στην Συντονιστική Επιτροπή, ώστε με εξώδικη διαδικασία, να κοινοποιηθούν στη ΔΕΗ οι πληρωμές του ρεύματος των καταναλωτών.
Για όλες αυτές τις διαδικασίες οι καταναλωτές δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν για οποιαδήποτε νομική κάλυψη.
Η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στα Χαράτσια

Πηγή:
"ΒΟΡΕΙΝΗ" ειδησεογραφική εφημερίδα των βορείων προαστίων και της βορειοανατολικής Αττικής
http://www.voreini.gr